dijous, 15 de novembre del 2007

"El Total es lo que cuenta"

El Ministeri de Medi Ambient va difondre la campanya d’informació i sensibilització en favor del desenvolupament sostenible i per a la protecció del medi ambient sota el lema “El total es lo que cuenta”. Aquesta campanya promovia el consum responsable, la protecció dels recursos naturals i, sobretot, conscienciar la població sobre els riscos per al futur ambiental com a patrimoni col·lectiu.

Sota aquest lema publicitari l’anunci deia “total... per cremar uns matolls”, “total per fer una barbacoa”, “total, per una llauna”, “total per dos minuts...”, “total, per uns litres d’aigua...”, etc., i el total acaba amb incendis forestals que cremen milers d’hectàrees, amb tones de residus contaminants abocats als mars, alliberament de gasos a l’atmosfera que contribueixen a l’efecte hivernacle, o miliions de litres d’aigua perduts cada dia. I el missatge final era “en todos está invertir el proceso: el total es lo que cuenta”. Aquesta mateixa campanya es podria traslladar a la política de la pròpia administració estatal que, per una banda, intenta conscienciar la ciutadania sobre la necessitat de respectar el medi ambient i, per altra, ens “clava” al territori el projecte Castor, una indústria d’emmagatzematge de gas natural que serà la més gran d’Espanya i una de les majors d’Europa en capacitat i, com no, en conseqüències.

Potser aquesta mateixa campanya l’hauríem d’utilitzar els ciutadans com a “contramissatge”, perquè es veu que el Ministeri d’Indústria juga amb uns altres “totals”: “total, per una indústria més...”, “total, per una mica de CO2 a l’atmosfera...”,”total, si la gent ni ho notarà...”, “total per quatre finques expropiades...”, “total, pels pagesos afectats...”, “total pels pescadors perjudicats...”, “total per fer córrer la planta més endins...”, “total si encara els farem un favor...”, “total, si no es veurà...”, acabant amb un “total, si igual farem el que voldrem” i “total, si la gent de les Terres del Sénia no es mourà.”

Efectivament, tots nosaltres tenim la responsabilitat d’invertir el procés”, un procés d’obscurantisme, falta d’informació i nocturnitat de les administracions estatals i de l’empresa en particular, contra el qual la gent de les Terres del Sénia hem respost a aquesta destralada al territori, i ho continuarem fent. Ens hem mogut reunint 7.012 firmes en un cap de setmana, hem anat a mobilitzacions i marxes que han despertat la consciència popular, i aquesta mateixa conscienciació s’ha traduït en la constitució de la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia. La gent hem dit PROU i hem sortit al carrer tots junts per continuar dient: “Prou als mals usos i als abusos. Prou a malmetre el territori. Prou a ser la deixalleria industrial de l’estat. Prou a fer malbé una zona que conserva encara els valors naturals i paisatgístics! Prou a ser el “territorio comanche” de ningú: prou a tot això!

Des de la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia agraïm a tothom la seva col·laboració i la participació en les mobilitzacions i actes que s’han vingut convocant en defensa del territori; d’aquest territori que no volem que siga cap moneda de canvi en tots aquests “totals”, ni segon plat d’uns proclamats interessos generals que no són altra cosa que els interessos d’alguns que remouen aquesta gran olla de diners que és el projecte “Castor”, i que de ben segur omplirà la butxaca d’alguns interessos no tan generals. Sens dubte una gran olla on tothom hi vol acabar sucant, i no precisament pa.

És cert, en tots nosaltres hi ha la responsabilitat d’invertir aquest procés” perquè... “EL TOTAL ES LO QUE CUENTA”.

PLATAFORMA CIUTADANA EN DEFENSA DE LES TERRES DEL SÉNIA

Alcanar, novembre de 2007